Vo Furkotskej doline prichytili páchateľa, ktorý vykopával chránený horec

20.10.2005 Poprad

Tatranská Štrba 20. októbra (TASR) - Páchateľa, ktorý vykopával vo Furkotskej doline koreň chráneného horca bodkovaného, zadržali dnes vo Vysokých Tatrách. H...
Tatranská Štrba 20. októbra (TASR) - Páchateľa, ktorý vykopával vo Furkotskej doline koreň chráneného horca bodkovaného, zadržali dnes vo Vysokých Tatrách. Hodnotu zaistených koreňov predbežne vyčíslili na 100 tisíc korún. Prípad riešia tatranskí policajti.

Informáciu, že na území národnej prírodnej rezervácie Furkotská dolina sa pohybuje človek, ktorý vykopáva korene horca, dostala Správa TANAP-u v Tatranskej Štrbe. Ochranári ihneď zalarmovali hraničné oddelenie Policajného zboru na Štrbskom Plese a ochranný obvod Štátnych lesov TANAP-u. Páchateľa zadržali a predviedli na políciu.
Ako uviedol Juraj Švajda zo Správy TANAP-u, horec sa používa v ľudovom liečiteľstve. V minulosti ho zbierali ako drogu do nápojov, takže sa miestami stáva veľmi vzácnym. Rastie vo vysokohorskom stupni na kamenistých svetlinách a nivách, v kosodrevine a na alpínskych holiach.
V súčasnosti patrí medzi vzácne rastliny a je neoddeliteľnou súčasťou tatranskej prírody. Spoločenská hodnota horca bodkovaného je v zmysle Vyhlášky MŽP SR č. 24/2003 stanovená na 800 korún. Pracovníci Štátnej ochrany prírody - Správy TANAP-u v spolupráci s políciou riešili aj v minulosti niekoľko prípadov nelegálneho zberu tejto chránenej rastliny. Vždy išlo o \"zberačov\", ktorí systematicky vykrádali lokality prirodzeného výskytu horca. Podľa Švajdu sa koreň stáva \"tovarom, ktorý sa dá veľmi výhodne speňažiť\". Tatranské reštaurácie a hotely ponúkajú horec ako obľúbený alkoholický nápoj.
\"Nech je aj tento prípad varovaním pre páchateľov podobných trestných činov v Tatranskom národnom parku, \" dodal Švajda.
 

Vyberte región

mark